Mindfulness

Figyelünk
a gondolatok elkalandozása helyett.
Kíváncsisággal fordulunk a dolgok felé ítélkezés helyett.
Elfogadással fordulunk a jelen pillanathoz.
Hagyjuk, hogy a jelen olyan legyen amilyen, anélkül, hogy megváltoztassuk.

Fontos tudnivalók

Mikor: Minden kedden 19:00 – 20:00
Hol: 1024 Ady Endre utca 18, 3 cs
Kivel: Weintraut Ritával
Ár: 3000 Forint / alkalom

Jelentkezz be, mielőtt jössz!
KIKNEK AJÁNLOM?

Mindenkinek kortól, nemtől, iskolázottságtól és hitrendszertől függetlenül. Mert nem csak kutatások ezrei és klienseim igazolják a hatékonyságát, hanem a saját életemben is érzem jótékony hatásait: segít oldani a stresszt és a szorongást, fókuszálni a figyelmet a munkára, elengedni a sérelmeket, türelemmel és szeretettel fordulni másokhoz. Segít elfogadni azt, amin nem tudunk változtatni, viszont alkalmazásával hatékonyabban tudunk dolgozni azon, ami megváltoztatható.

Vannak olyan problémakörök, ahol különösen hasznos:

 pánikroham
 erős szorongás
 megküzdés krónikus betegségekkel (például Szklerózis Multiplex vagy
Diabétesz)
 elalvási nehézségek
 kiégés (burn out)
 figyelmi zavarok
HOGY MŰKÖDIK?

A kiscsoportos foglalkozás során formális mindfulness gyakorlatokat végzünk. Példádul figyelmünket a légzésünkre irányítjuk, a hangokra, megfigyeljük a testi érzeteket, a gondolatainkat vagy az érzéseinket. Átéljük a jelent teljes valójában. Ezek a gyakorlatok aztán később otthon is végezhetők, sőt ösztönözzük az egyént, hogy építse be a hétköznapjaiba.
Ugyanis tudományosan bizonyított, hogy rendszeres mindfulness gyakorlás hatására:

 csökken a stressz szint
 csökken a szorongás szintje
 csökkennek a depresszió tünetei
 javul az érzelemszabályozás javul az immunválasz
 javulnak a szellemi funkciók, mint például: figyelem, rövid távú memória, értő szövegolvasás
 növekszik az agyban a szürkeállomány vastagsága bizonyos területeken, és
összességében védi az agyat az idősödéssel járó szürkeállomány elvékonyodástól
MINDFULNESS GYAKORLÓ CSOPORT – LÉGY JELEN!

Mindfulness, más néven tudatos jelenlét vagy éber figyelem. Vagyis amikor elménk teljesen, igazán részt vesz abban, ami éppen történik. Lehet, hogy triviálisnak tűnik, viszont egy kutatás bebizonyította, hogy ébren töltött életünk csaknem felét elménk elkalandozva tölti. Ez növeli a stressz szintünket, mert ilyenkor rendszerint vagy a múlton rágódunk (olyan dolgokon, amik már megtörténtek és úgysem változtathatunk rajta) vagy a jövő miatt aggódunk (olyan dolgokon, amik talán sosem következnek be).  

Tehát a mindfulness az az emberi képesség, hogy teljesen jelen legyünk, hogy tudatosak legyünk abban, hogy hol vagyunk, és mit csinálunk. Ahelyett, hogy túlreagálnánk a múlt vagy a jövő eseményeit.

James Baraz mindfulness definíciója:

„A tudatos jelenlét nem más, mint tudatában lenni annak, ami itt és most történik, és nem kívánni, hogy bárcsak másképp lennének a dolgok; élvezni azt, ami élvezetes, de nem akarni belekapaszkodni, ha változik (mert fog); és együtt élni azzal, ami nem kellemes, anélkül, hogy attól tartanánk, örökké így marad (mert nem fog).”

Megfigyeljük a légzésüket, a hangokat amik körbevesznek, a gondolatainkat, egy gyertya lángját… Időről időre el fognak kalandozni a gondolataink… de a mindfulness ott van, hogy visszahúzzon minket a jelenbe: hol vagyunk most, mi az, amit csinálunk, mi az, amit érzünk, mi az, amit tapasztalunk.

A mindfulness képessége mindenkiben benne van, sokan anélkül gyakorolják, hogy így hívnák. De lehet fejleszteni különböző mindfulness gyakorlatokkal, például ülő– álló- vagy sétáló meditációval. Ilyenkor külön időt szakítunk arra, hogy jelen legyünk. De egyéb módon is becsempézhetjük a napunkba, például ha ötvözzük egyéb tevékenységekkel, mint a jóga vagy a síelés.
Edit Page