Mandula Pszichológia Magazin

Sémakémia - rejtett párválasztási minták

Sémakémia - rejtett párválasztási minták

A vonzalom rejtett mozgatórugói

 

 

Sokunk számára ismerős érzés, amikor valaki nagyon erősen hatással van ránk és még csak meg se tudjuk mondani, hogy pontosan miért. ,,Mintha mindig is ismertük volna egymást” ,,Amint megláttam, beleszerettem”. A köznyelvben ezt kémiának hívják, ami egy metafora. Valójában ilyenkor olyasvalakivel találkoztunk, aki beleillik rejtett párválasztási mintáinkba. A sématerápia ezt a jelenséget sémakémiának hívja. 

 

A saját sémáinkkal nagyon fontos tisztában lennünk, hiszen a sémáink irányítják a vonzalmunkat és befolyásolják a kapcsolatainkat. A párkapcsolati kudarcaink és sikereink mind-mind megfejthetők a sémáink és a sémakémiánk megismerésével. Az alábbi cikkre kattintva olvashatsz többet a sémákról.

A 18 séma - ismerd meg életed rejtett mozgatórugóit




Mi a sémakémia?

 

A sémakémia az, amikor olyan emberhez vonzódunk, aki megerősíti a sémáinkat. Egy csökkentértékűség sémával rendelkező ember például előszeretettel választ olyan partnert, aki kritikus, elégedetlenkedik vele, vagy megalkuszik partnerével. Minél több sémát erősít meg a másik, annál destruktívabb a kapcsolat, de annál szorosabb is, hiszen oly kellemesen ismerős az a viszonyulás.

 

Mi történik, amikor kompatibilis emberrel találkozunk?

 

A másik emberben mindig az ismerősség érzését kapcsolja be a sémakémia. A partner nagyon erős érzelmeket vált ki belőlünk, látszólag minden ok nélkül. Pont úgy viszonyul hozzánk, ahogy az nekünk megszokott, ahogy felnőttünk. És pont ugyanúgy szenvedünk mellette, ahogy az nekünk megszokott. A sémák aktiválódása magával hozza a nemi vonzódás, vagyis a szexuális kémiát is. 

 

Milyen sémák kompatibilisek? 

 

Néhány példa által könnyebben megérthetjük a sémakémiát. Egy csökkentértékűség sémával rendelkező lány például könnyen választhat könyörtelen mércék sémával rendelkező fiút, aki kritizálni fogja őt. Mivel elhiszi, hogy keveset ér, nem hagyja el a párját, mi több, igaznak tartja a kritikákat és próbál megfelelni a fiúnak. Ez a sémakémia igen gyakran megjelenik az abuzáló kapcsolatokban, ilyen Marylin Manson és Evan Rachel Wood esete is. A színésznő elmondja a nemrég készült dokumentumfilmben, hogy gyerekkorában is volt bántalmazás szemtanúja, az édesapja pedig sokáig nem volt elérhető. Ezért akkor is visszament Mansonhoz, amikor szó szerint kínozta őt a kapcsolatban. 

 

Egy önfeláldozó sémákkal rendelkező férfi könnyen választhat feljogosítottság sémával rendelkező párt, aki azt hiszi, neki minden jár, a férfi mindig a másik szükségleteit helyezi a sajátja elé. Ilyen „páros” Sherlock Holmes és Watson is, hiszen nem kell romantikus párra gondolni, amikor sémakémiáról beszélünk. Az ő kettősségük azért működik, mert Sherlock feljogosítottság sémával rendelkezik, Watson ennél előzékenyebb és lehűti az ő természetét, de ezzel sokat áldoz magából.



Nagyon gyakori sémapárosok:



Érzelmi depriváció - Érzelmi gátoltság

Talán a leggyakoribb páros, amiben egy nő, akit gyerekkorában elhanyagoltak és hideg érzelmi környezetben neveltek szerelmes lesz egy férfiba, akinek nehézséget okoz az érzelmei felismerése és kifejezése. 

 

Dependencia - Összeolvadtság

Akinek gondot okoz az önálló felnőtt élet és a nehézségekkel való megküzdés, nagyon szoros párost alkothat olyannal, aki nem tartja a megfelelő határokat, szeret belefolyni, beleszólni a másik életébe és a lehet szimbiózist fenntartani. 

 

Elégtelen önkontroll - Behódolás

Aki nehezen uralja az indulatait, nem képes késleltetni a szükségleteit és gyakran dühöss, frusztrált és követelőző egy behódoló párral kompatibilis, aki a saját szükségleteit alárendeli a másiknak. 

 

Csökkentértékűség - Könyörtelen mércék

Akinek az a meggyőződése, hogy ő tökéletlen, buta, csúnya és tehetségtelen, sajnos könnyen fogadja az ilyesfajta visszajelzéseket. A könyörtelen mércével megáldott ember, akinek soha semmi nem elég jó, pedig előszeretettel osztogatja ezeket a bókokat. 

 

Elismeréshajszolás - könyörtelen mércék

Előbbi páros elkezdheti a ,,úgysem tudok neked megfelelni, de azért megpróbálom” című játszmát, így mindenki megkaphatja azt a drámát, amit megszokott. Az elismeréshajszoló folyamatosan a beteljesedés és elfogadásért küzd, a kritikus pedig mindig magasabb és magasabb mércét állít. 

 

A lehetőségek végtelenek. 



Mit tegyek a kapcsolatommal, ha a sémáim alapján választottam párt?

 

Előfordulhat, hogy változtatni szeretnénk, amikor rájövünk, hogy a sémáink alapján választottunk párt magunknak. A sémavezérelt működésmódot felülírhatjuk a gyerekkori sérüléseink begyógyításával és az egészséges felnőtt sémamód erősítésével. Ez viszont, ha egyéni terápiában történik, megbolygatja a párkapcsolat dinamikáját. Aki korábban alárendelődő volt és kiszolgálta a párját a párkapcsolat szabályainak újratárgyalását is kéri. Ebben sok pár nem partner és újfajta konfliktusok alakulhatnak ki. 

 

Egy ember sémáiból való gyógyulását nagyon jó, ha a partner sémáinak gyógyulása is kíséri. Jelen esetben a partner a feljogosítottság sémáját kellene egészséges, mindenki egyenlő hiedelemmé alakítani. Ehhez biztonságos terepet nyújt a párterápia. 

Manapság párterápiában már van sémaközpontú szemlélet is, de ha nem súlyos az érzelmi sérülés, az önismereti, edukációs könyvek is segítségünkre lehetnek. A lényeg, hogy

megtanuljunk az egészséges felnőtt módból beszélni a másikkal, amihez sématudatosság

és asszertivitás szükséges. A hatalmi viszony átalakítása, a kapcsolat szabályainak újratárgyalása és az elköteleződés egy egyenlő párkapcsolat kialakítása felé például jó kiindulópont lehet. 

 

A sémáim ismeretében hogyan keressek jó párt?

 

Ha szeretnénk olyan egészséges partnert választani, akit nem a sémáink vonzanak be,

érdemes odafigyelni néhány szempontra. Ha a párkapcsolat intimitásra, együttműködésre és egyenlőségre épül, az nagyszerű. Ha érzelmi elérhetetlenséget, kritikusságot, bizalmatlanságot, feljogosítottságot tapasztalunk, akkor séma vezérelt kapcsolatról van szó és érdemes körültekintően dönteni. A séma teszt mindenki számára elérhető, vannak edukációs könyvek, amivel önismeretre tehetünk szert. Érdemes a fokozott tájékozódás az érzelmeinkben ismerkedés közben. Ha valaki ismeri a sémáit, pontosan meg tudja figyelni a kapcsolat dinamikáit, akár a könyv, vagy a terapeutája segítségével, felelős döntést tud hozni, hogy milyen kapcsolatban szeretne részt venni. 



Összességében a sémák tovább mérgezhetik az életünket, ha újra és újra olyan párt választunk, akivel megerősítjük őket és így a ismerős pokol lehet az életünk. De a sémák gyógyíthatóak is. Egyénileg, de párkapcsolatban együtt is. Sok mérgező kapcsolat átalakítható, ha mind a két fél részéről megvan a valódi elköteleződés. A feladat nem egyszerű, sőt elég nehéz, de a vége egy egészséges, kielégítő kapcsolat. 

 

 

Sématerápia Irodalomjegyzék

 

Vágyi, P. (2021. Sémáink fogságában. Budapest:Kulcslyuk kiadó, 221-255.

Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. E. (2003). Schema therapy. New York: Guilford,

 

 

 

 

 

Ferles Péter pszichológus

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandula Pszichológia

Mandula Pszichológia Budapest 

1025 Budapest, Mandula u. 17.

mandulapszicho@gmail.com

térkép 

Tájékoztatók