Mandula Pszichológia Magazin

Sématerápia pároknak - sémapárterápia: A kapcsolatok gyógyításának új útja

Sématerápia pároknak - sémapárterápia: A kapcsolatok gyógyításának új útja

 

 

Egy párkapcsolatban a konfliktusok nagyon gyakran ismétlődnek, sémaszerűek és nélkülözik az egészséges megoldást. Ezzel nem csak a párkapcsolatot rövidíti meg, hanem az emberek jólétét is. A séma-párterápiát azért fejlesztették ki, hogy rendszerszinten megismerhetőek és megváltoztathatóak legyenek ezek romboló mintázatok, 

 

A sématerápia egy integratív megközelítést kínáló kezelési módszer, amely a kognitív-viselkedésterápia, az kötődés-elmélet, a Gestalt, a tárgykapcsolati elmélet, az interperszonális és a pszichoanalitikus terápiák legjobb elemeit kombinálja egy egységes modellbe [4].

 

A sématárterápia a sématerápiából fejlődött ki, melyről már nagyon sok cikk elérhető. Érdemes azokat is elolvasni, hogy teljesebb képet kapjon a módszerről:A sématerápiáról, a sémakémiáról és a sémákról ezekben a cikkekben olvashat többet. 

 

Ebben a cikkben a séma-párterápia módszerét mutatom be, hogy hogyan működik és hogyan lehet hasznos a nehézségekkel küzdő párok számára.

 

A sématerápia alapelvei

 

Sémák

A korai maladaptív sémák olyan hiedelmek (és érzelmek gondolatok, testi érzetek), amik magunkra és a világra vonatkoznak. Ezek általában gyermekkorban alakulnak ki és egész életünk során megmaradhatnak, károsak, torzítanak és önbeteljesítőek. Ilyen séma például a bizalmatlanság, amikor valamelyik gondozónk megbízhatatlanul viselkedett velünk kiskorunkban és ez a tapasztalat később az összes emberre általánosul. Későbbi párkapcsolataiban féltékeny lehet és meggyőződése, hogy előbb utóbb meg fogják csalni. Vagy például az érzelmi depricáció, amikor elégtelenünk bántak az érzelmi szükségleteinkkel és felnőtt korunkban is károsodik  az önmagunk és mások érzelmi szükségleteivel való bánásmód. Nem tud a párja és a saját érzelmeivel mit kezdeni ezértkönnyen elmagányosodnak mellette.  A bántalmazott és elhanyagold gyerekek Csökkentértékűség sémával rendelkezhetnek és azt gondolhatják, hogy valami baj van velünk, rosszak, kisebbrendűek, csúnyák, buták vagy értéktelenek és ezért bántak velük rosszul. 

 

Sémamódok

Ezek a sémák olyan rossz érzéseket keltenek bennünk, hogy szeretnénk megszabadulni tőlük. Például az érzelmi depriváció elhagyatottságot, magányt, ürességérzést kelt az emberben, ezért kialakítunk úgynevezett sémamódokat, amik látszólag megoldják ezeket a gondokat. Ilyen sémamód például az Elidegenedett Védelmező mód, ami arra hivatott, hogy az ember el tudjon idegenedni a magánytól, szomorúságtól, de ezzel elvágja magát szinte az összes érzelmétől. A Túldompenzáló módok például a csökkentértékűség sémáját hivatottak megoldani úgy, hogy az ember törekszik mindenkinél okosabb, sikeresebb, szebb lenni és erőn felül bizonygatni, hogy jobb másoknál. Nem is kell mondanom mekkora károkat tud okozni, ha egy ilyen ember mondjuk egy ország vezetéséért felel. Ezekkel a sémamódokkal veszünk részt a párkapcsolatainkban és romboljuk azokat. A sémamódok továbbá remekül kiegészítik egymást érdekes és tragikus párkapcsolati dinamikákat kialakítva. Egy Túlkompenzáló és egy Alárendelődő módban tartózkodó pár remekül kiegészíti egymást, amíg az Alárendelődő el nem kezd tüneteket produkálni, vagy boldogtalanná válni. Két Túlkompenzáló mód pedig véres összecsapásokhoz vezet. 

 

Sémakémia

Ezek a sémamódok és sémák remekül kiegészítik egymást. Egy csökkentértékűség sémával rendelkező ember elfogad egy Kegyetlen mércével rendelkező másikat, hisz megszokta, hogy a hiányosságait és kudarcait minden nap  elmondják neki. Youngék azt is megfigyelték, hogy általában azokhoz az emberekhez vonzódunk, akik az alapvető sémáinkat megerősítik. Egy csökkentértékű ember nem érzi komfortosnak, ha feldícsérik. Egy érzelmi deprivált sémájú valakinek émelyítő, ha sokat és jó foglalkoznak az érzéseivel, hiszen a ridegtartást szokta meg. Sajnos.

A sémakémia tehát arra a szomorú jelenségre utal, hogy hajlamosak vagyunk jobban vonzódni a sémáinkat megerősítő emberekhez. Ezzel konzerváljuk őket.  Erről bővebben itt olvashatsz: Sémakémia

 

 

 

A sémapárterápia folyamata

 

A sématerápia első szakasza a diagnosztikai szakaszból áll, melynek során a pár egyes tagjai megismerik a Sémáikat, Séma módjukat és a köztük kialakult Mód ciklusokat. A Mód ciklus nem más, mint a sémák és a Módok egymásra hatása a párkapcsolatban. A Mód Ciklus az a romboló jelenség, amitől meg kellene szabadulni a sémapárterápia során. Erről írtam a sémakémia résznél. 

 

A második szakaszban a pár megtanulja felismerni ezeket a Mód ciklusokat és elkezdik gyakorolni annak leállítását. Ez egy elég nehéz szakasz és gyakran hónapokig tart. Ezeknek a pároknak az eddigi megoldásait, életszemléletét, alapvető személyiségjegyeit érinti a változás. Bevallom, nem egyszerű műfaj, mert ha valaki nagyon ragaszkodik a saját működéséhez, nem rugalmas és nem hajlandó egy egészségesebb párkapcsolati mintát megtanulni, az sajnos benne marad az egészségtelen párkapcsolatokban és újra és újra ugyanúgy teszi tönkre őket. 

 

A harmadik szakaszban a negatív módoktól és ciklusoktól megszabadulva egészséges módokon újrakapcsolódhat a pár. Új problémamegoldó készlettel, új hatalom eloszlással végülis új párkapcsolati szerződéssel. 





Röviden:

 

Összefoglalva, a sématerápia párok számára egy rendkívül hatékony kezelési megközelítés, amely segíthet a pároknak leküzdeni a negatív mintákat és javíthatja a kapcsolati elégedettségüket. Az empátiára, a megértésre és a sémák megváltoztatására összpontosítva átfogó és strukturált megközelítést kínál a párterápia számára. 

 

Ha nehézségeket tapasztal a kapcsolatában, fontolja meg, hogy felkeres egy sématerapeutát, hogy többet tudjon meg erről a kezelési megközelítésről.

 

Ha szeretne többet megtudni a témáról javaslok pár könyvet és videót, vagy jöjjenek el személyesen. 





Sématerápiás könyvek

 

  • Arntz, Arnoud; Jacob, Gitta (2013).Schema therapy in practice: an introductory guide to the schema mode approach. Chichester, West Sussex; Malden, MA:John Wiley & Sons.ISBN9781119962861.OCLC795020405.
  • Elliott, Charles H; Lassen, Maureen K (March 1997). "A schema polarity model for case conceptualization, intervention, and research".Clinical Psychology: Science and Practice.4(1): 12–28.doi:10.1111/j.1468-2850.1997.tb00095.x.
  • Farrell, Joan M; Shaw, Ida A; Arntz, Arnoud (2012).Group schema therapy for borderline personality disorder: a step-by-step treatment manual with patient workbook(2nd ed.). Chichester, West Sussex; Malden, 
  • MA:Wiley-Blackwell.doi:10.1002/9781119943167.ISBN9781119958291.OCLC769989905.
  • Flanagan, Catherine M (March 2010). "The case for needs in psychotherapy".Journal of Psychotherapy Integration20(1): 1–36.doi:10.1037/a0018815.
  • Jacob, Gitta; Genderen, Hannie van; Seebauer, Laura (2015).Breaking negative thinking patterns: a schema therapy self-help and support book. Chichester, UK; Malden, MA:John Wiley & Sons.doi:10.1002/9781118881644.ISBN9781118877722.OCLC898029224.
  • Young, Jeffrey E; Klosko, Janet S (1993).. New York: Plume.Reinventing your life: the breakthrough program to end negative behavior... and feel great againISBN9780452272040.OCLC29563850.
  • Vágyi Petra: Sémáink fogságában: https://www.libri.hu/konyv/vagyi_petra.semaink-fogsagaban.html

 

 

Sémapárterápiás videók

 

https://www.youtube.com/watch?v=co5joTxcy14

https://www.youtube.com/watch?v=rLylhIBvcdI

 

 

Ferles Péter pszichológus

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

 

 

 

 

 

 

Tudományos kutatások

 

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14681994.2018.1529411?journalCode=csmt20

[1] "Schema Therapy with Couples provides a highly developed, systems-oriented theoretical model. With its foundation in schema therapy, this approach can deftly deal with the most severely dysfunctional couples by focusing on personality dysfunction, change at a deep cognitive-emotional level, and potent emotive techniques." URL: https://www.amazon.com/Schema-Therapy-Couples-Practitioners-Relationships/dp/1118972678

[2] "Schema therapy is an innovative, integrated therapeutic approach, originally developed as an expansion of traditional cognitive-behavioral treatments. This therapeutic method blends the active, structured elements of cognitive-behavioral therapy (CBT) with the more depth-oriented and emotion-focused strategies used in other approaches." URL: https://www.apa.org/pubs/videos/4310895

[3] "Schema Therapy for Couples represents the first practitioner guide to detail effective Schema Therapy techniques in couple and relationship therapy. Shows how the distinctive features of ST make it ideal for addressing the cognitive and emotion-focused problems typical in couple relationships" URL: https://www.wiley.com/en-us/Schema+Therapy+with+Couples%3A+A+Practitioner%27s+Guide+to+Healing+Relationships-p-9781118972717

[4] "Schema Therapy with Couples: A Practitioners Guide to Healing Relationships Author (s): Chiara Simeone-DiFrancesco PhD,, Eckhard Roediger MD,, Bruce A. Stevens PhD, First published: 20 May 2015 Print ISBN: 9781118972649 | Online ISBN: 9781118972700 | DOI: 10.1002/9781118972700 Copyright © 2015 John Wiley Sons, Ltd. Navigation Bar Menu Home" URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/book/10.1002/9781118972700

[5] "Schema Therapy with Couples is a very helpful addition to the clinical couples therapy literature, integrating the individual challenges people face in their own growth with managing a relationship with someone else who also faces their own individual challenges. Drs. DiFrancesco, Roediger, and Stevens provide a guide through this very" URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/9781118972700.fmatter

[6] "Interventions and Change Strategies Connecting Dialogues: provide antidotes to schemas and maladaptive modes by identifying and expressing (1) core emotions (2) urges to cope. Next, use adaptive coping modes to invite partner to meet needs Chair Work: use mode dialogues to address mode cycle and schemas" URL: https://www.schematherapysociety.org/Schema-Couples-Therapy-Curriculum

 

DiFrancesco, C., Roediger, E., & Stevens, B. (2015) Schema therapy with couples. New York, NY: Wiley.

Stevens, B., Roediger, E. (2017). Breaking negative relationship patterns: A schema therapy self‐help and support book. Malden, MA: Wiley‐Blackwell.

Atkinson, T. (2012). Schema therapy for couples: Healing partners in a relationship. In M. van Vreeswijk, J. Broersen, & M. Nadort (Eds.), The Wiley‐Blackwell handbook of schema therapy: Theory, research and practice (pp. 323–335). Oxford, UK: Wiley‐Blackwell.

Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. (2003) Schema therapy: A practitioner’s guide. New York, NY: Guilford Publications.

Roediger, E., Stevens, B. A., Brockman, R. (2018) Contextual Schema Therapy - An Integrative Approach to Personality Disorders, Emotional Dysregulation & Interpersonal Functioning. Context Press, New Harbinger Publications.

Weertman, A. (2012). The use of experimental techniques for diagnostics. In M. van Vreeswijk, J. Broersen, & M. Nadort (Eds.), The Wiley‐Blackwell handbook of schema therapy: Theory, research and practice (pp.101–109). Oxford, UK: Wiley‐Blackwell.

Gottman, J., & Silver, N. (1999). The seven principles for making a marriage work. New York, NY: Three Rivers Press.

Johnson, S. M. (2004). The practice of emotionally focused couple therapy: Creating connection (2nd ed.). New York, NY: Brunner‐Routledge.

Schnarch, D. (2009). Intimacy and desire — awaken the passion in your relationship. New York, NY: Beaufort Books.

Schnarch, D. (1998). Passionate marriage: Keeping love and intimacy alive in committed relationships. New York, NY: Owl.

Kellogg, S. H. (2012). On speaking one’s mind: Using chair‐work dialogues in schema therapy. In M. van Vreeswijk, J. Broersen, & M. Nadort (Eds.), The Wiley‐Blackwell handbook of schema therapy: Theory, research and practice (pp. 197–207). Oxford, UK: Wiley‐Blackwell.

Omaha, J. (2001). Affect management skills training manual. Chicago, IL: Chemotion Institute. www.johnomahaenterprises.com

van Vreeswijk, M., Broersen, J. Bloo, J., & Haeyen, S. (2012). Techniques within schema therapy. In M. van Vreeswijk, J. Broersen, & M. Nadort (Eds.), The Wiley‐Blackwell handbook of schema therapy: Theory, research and practice (pp. 186–195). Oxford, UK: Wiley‐Blackwell.

Roediger, E. (2012). Why are mindfulness and acceptance central elements for therapeutic change in ST too? An integrative perspective. In M. van Vreeswijk, J. Broersen, & M. Nadort (Eds.), The Wiley‐Blackwell handbook of schema therapy: Theory, research and practice (pp. 239–247). Oxford, UK:

Wiley‐Blackwell.

Nummenmaaa, L., Glereana, E., Harib, R., & Hietanend, J. K. (2014). Bodily maps of emotions. PANS, 111(2), 646–651.

Cohen, V. (1996). Human attachment. New York, NY: McGraw Hill. George, C., Kaplan, N., & Main, M. (

Mandula Pszichológia

Mandula Pszichológia Budapest 

1025 Budapest, Mandula u. 17.

mandulapszicho@gmail.com

térkép 

Tájékoztatók