Mandula Pszichológia Magazin

5 különbség az egészséges és a nem egészséges szerelem között

A szerelem, a szeretet egy ösztönös érzelem, amit mindannyian megtapasztalunk, mégsem érti egyikünk sem teljesen. Mert annak ellenére, mennyire univerzális és fontos mindannyiunk számára, soha senki nem tanította meg nekünk, hogyan szeressünk, vagy pontosan mit is jelent ez az érzelem. Egyszerűen csak elevickélünk baráti és szerelmi kapcsolatainkban, azzal a reménnyel, hogy majd idő közben rájövünk, hogyan is kéne jól csinálni. A szerelem bonyolult érzelem, néha pedig diszfunkcionális viselkedési mintákat hozhat a kapcsolatainkba. Még a legigazabb szerelem is mérgezővé válhat, ha nem figyelünk oda. Ezeket szem előtt tartva, mutatunk 5 olyan lényeges különbséget, ami megkülönbözteti az egészséges és nem egészséges szerelmet egymástól.

 

1. Intenzitás vs stabilitás

Emlékezz vissza a kapcsolataid elejére! Amikor minden hihetetlennek tűnik, és az érzelmek egész hada ömlik rád. Egyfajta eufóriát okoz, amikor együtt vagy a másik emberrel. Az egészséges kapcsolatban ezek az érzelmek érlelődnek és stabilizálódnak. Mélyen ágyazott, nyugodt szerelembe fordulnak át, és nem maradnak meg azon a magas hőfokon, ami olyan sok bizonytalanságot hordoz magában. Az egészségtelen kapcsolatban az érés és a nyugalom nem következik be, az intenzivitás továbbra is megmarad. Folyamatosan kapcsolatban vagytok az online térben is, állandóan ellenőrizve, hogy a másik épp hol jár, mit csinál. Rosszul esik, amikor a másik fél nem azzal az intenzitással válaszol ilyenkor, amit elvárnál tőle, és az izgatottság máris átmegy frusztrációba. Az egészséges szerelem magában foglalja a függetlenség érzését is. Ez az jelenti, hogy szoros kapcsolatban vagy a hozzád közelállókkal, de nem „fojtod meg” őket. Az egészségtelen szerelemben izolálod magad és a társadat is minden mástól. Így a társad válik az egyetlen örömforrásoddá. A párod ezáltal féltékeny lesz és megkérdőjelez, ha valami másban találod meg aznap az örömödet, és nem benne. Ez nem szerelem, sokkal inkább birtoklás.

2. Aggodalom vs. féltékenység

Nehéz szívvel, de el kell ismernünk, hogy a féltékenység része a párkapcsolatoknak. Teljesen rendben van, hogy néha elbizonytalanodsz magadban, és a párod sem tud ilyenkor hatással lenni rád. Addig nincs probléma, amíg a féltékenységet kordában tudod tartani. Az egészséges szerelem az őszinte és nyílt kommunikáción alapszik, egymás kölcsönös meghallgatásán. Amíg fel tudtok állítani kényelmes határokat, addig nincs baj.

A nem egészséges szerelemben vad és irracionális féltékenységet érzel. Azt a megmagyarázhatatlan félét, amire sosem tud a partnered hatással lenni. Ilyenkor elkezditek egymást birtokolni, belemászni egymás intim zónáiba, egymás üzeneteit olvassátok, és megtiltjátok a másiknak, hogy kivel találkozzon. Mindig tudni akarjátok, hogy a másik hol és kivel van. Vádaskodtok, hogy biztosan megcsal a párotok, vagy mással flörtöl.

3. Ugratás vs. bántalmazás

Miután egyre jobban ellazultok egymás társaságába, elkezdődhet a másik játékos ugratása, akár mások előtt is. Ez az egészséges szerelem egyik jele, hogy már annyira bíztok egymásban, hogy tudtok egymáson nevetni, anélkül, hogy megbántanátok a másikat. De tudjátok, hogy mikor kell leállni és mikor válhat fájdalmassá az ugratás. Az egészségtelen kapcsolatban bőven átmentek a határon, ami még vicces, és megbántjátok a másik embert. Olyan infókat osztotok meg idegenekkel, ami kellemetlen a másik számára, ezzel megalázva őt. A másik fél ilyenkor tudja, hogy átlépett egy határt, de még csak bocsánatot sem fog kérni. Csavar a történetben, hogy ilyenkor téged állít be túl érzékenynek, mondva: túlreagálod a dolgokat.

4. Nagylelkűség vs. manipuláció

Az egészséges szerelem nem kívánja meg tőled, hogy visszaadd, amit a másiktól kaptál. Azért viszonzod ezeket, mert neked is fontos a másik, és szeretnél neki örömet okozni, és nem azért, mert ő elvárja, vagy mert kell. Az egészséges szerelem önzetlen, míg az egészségtelen végtelenül önző. Az egészségtelen szerelem folyamatosan visszavárja a dolgokat, amiket ő adott neked. Azzal indokolva, hogy „ha szeretsz, megteszed értem, mindegy, hogy van-e kedved hozzá”. Ez a fajta manipuláció nem a szerelemről szól.

5. Őszinteség vs. bizonytalanság

Az egészséges szerelem őszinte és nem manipulatív. Azért osztod meg a másikkal a legbensőbb gondolataidat, érzelmeidet és vágyaidat, hogy jobban megismerhessétek és elfogadjátok egymást. Ezáltal erősebb támaszai lehettek egymásnak, szorosabbá válhat a kapcsolatotok, és nincsenek megbújt motivációk a háttérben. A nem-egészséges szerelemben az őszinteség ingatag, magába foglal könnyekkel teli veszekedéseket és kiabálásokat. Üvöltve elűzöd a párod, majd könyörögsz neki, hogy jöjjön vissza, mert nélküle nem tudsz élni. Állandóan azt érzed, hogy a kapcsolatod instabil.

 

Nyilván, minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, miután felszállt a rózsaszín köd, és rájövünk, hogy a másik mégsem annyira tökéletes, amilyennek elsőre tűnt. De ezért nem hibáztathatjuk őt. Mindenki megérdemli, hogy tisztességesen, udvariasan és kedvesen bánjanak vele. Összességében az egészséges szerelemben őszinte, nyílt kommunikáció van, közös tisztelet és bizalom, valamint összeegyeztethető értékek. Ha ezek mind hiányoznak a kapcsolatotokból, akkor lehet érdemes megfontolni, hogy nem ez lesz az örök szerelem. Ha viszont a legnagyobb probléma az, hogy nehezen kommunikáltok egymással, érdemes szakértő segítségét kérni. 

 

 

Forrás: psycho2go.netMandula Pszichológia

Mandula Pszichológia Budapest 

1025 Budapest, Mandula u. 17.

mandulapszicho@gmail.com

térkép 

Tájékoztatók