Mandula Pszichológia Magazin

Érzelmi tudatosság és karácsony

Avagy hogy ne őrüljünk meg az adventi időszakban?

írta: Keszeg Andrea

 

Reggel 7:15. Utazom a zsúfolásig teletömött metrókocsiban, mikor egy jól öltözött, jól szituáltnak tűnő hölgy szeretne még felszállni, és ezt úgy valósítja meg, hogy két kezével elkezdi beljebb lökni, tuszkolni az ajtóban álló 16 éves forma lányt (mintha egy párnát próbálna egy teletömött szekrénybe benyomni), heves káromkodások közepette. A lány ezen elpityeredik, a metró tömege picit felszisszen.


A mellettem álló néni közömbös hangon, kiégett arccal megszólal: „Közeledik a karácsony, megőrülnek az emberek.”
Véletlenül sem állítom, hogy a fönt leírt, szinte mindennapinak számító jelenet az év más szakaszában nem történhetne meg, de általános megfigyelés, hogy a Karácsonyt megelőző időszak sokaknak feszült és fárasztó. Néhányan szeretnének kezükbe venni egy időgépet, hogy átugorják ezt a pár - még munkával, ajándékok beszerzésével töltött - hetet, hogy már ott ülhessenek karácsonyi pulcsiban a fa alatt bejglit majszolgatva. De nem lehet.

Az év vége sokaknak a rohangálásról, vásárlásról, érzelmi-fizikai túlterhelődésről szól, arról, hogy minden áron elkészüljünk az ünnepekre, tökéletes legyen az asztalterítőnk, az étel az asztalunkon, az ajándékok csomagolása és a géllakk a körmünkön. Ha beleállunk ebbe a mókuskerékbe, az bizony sok-sok stresszel jár.


Hogyan tudunk egy kicsit fellélegezni ebben a túlterhelt időszakban? Hogyan tudjuk megelőzni azt az érzelmi kiégéshez hasonlító állapotot, amit olyan sokan átélnek karácsony előtt? Hogyan kapcsolódik mindehhez az érzelmi tudatosság és az érzelemszabályozás?

 

Az érzelmi tudatosságról


Az érzelmi tudatosság a legtöbb esetben egy tanulási folyamat, amelynek célja a kiegyensúlyozottabb érzelemszabályozás, vagyis hogy ne sodorjanak magukkal érzelmeink, mint egy cunami. Érzelmi tudatosságra utal, ha a megjelenő érzéseink nem automatikusan kezdik el befolyásolni a viselkedésünket. Az érzelmileg tudatos ember megéli az érzelmet, de egyúttal tudatosítja, címkézi, mit él át (mind pozitív, mind negatív érzelem esetében), gyakran még az érzelem gyökerét, kiváltóját is azonosítja. Tudatosítja, hogy annak ellenére, hogy intenzíven megél egy érzést, ő nem azonos ezzel az érzéssel, hiszen az érzelmek jönnek-mennek, nem állandóak. Ezáltal csökkenni tud a negatív érzések súlya, nem tudnak eluralkodni a hangulatunkon.


Az érzelemszabályozás nem elfojtás, sőt! A megfelelő érzelemszabályozás segít abban, hogy a sok „lenyelt” érzelem ne halmozódjon fel, ne dagályosodjon fel, és ne robbanjon ki belőlünk. A tudatos érzelemszabályozás egy olyan eszköz, ami által közelebb kerülhetünk magunkhoz, igényeinkhez, érzéseinkhez, nagyobb kontrollt élhetünk meg általa.


,,Az érzelemszabályozás felelősség. Felelősség, hogy mit kezdünk a negatív érzéseinkkel, feszültségeinkkel, haragunkkal. Felelősség, hogy hogyan kommunikálunk a többi emberrel, és mit kezdünk a másik ember érzéseivel, vagy adott esetben feszültségével."


A nehézség az, hogy érzelmi-fizikai túlterhelődés hatására általában csökken a tudatosságunk mértéke, ezzel együtt az érzelemszabályozás minősége is. Fáradtan, kimerülten, túlhajszolva könnyebben elküldjük egymást mindenfelé.

 

Hogyan válhatunk tehát tudatosabbá a karácsonyi, adventi időszakban?


Tudatos tervezés, tudatos időbeosztás, bevásárlólista


Sokan konkrét ajándék ötlet nélkül indulnak el karácsonyi bevásárlókörútra „Majd ami megtetszik” jeligével. Majd 3 óra keringés után a neonfényben, az idő sürgetését érezve megveszik az első szembejövő terméket ajándékba, „Jó lesz az.” jeligével. Így kapott például egyik kedves ismerősöm WC-re felragasztható plüss ülőkét.
Ezzel szemben: ha időt szánunk arra, hogy ráhangolódjunk arra az emberre, akit meg szeretnénk ajándékozni, elkezdjük a világot picit az ő szemével nézni. Minek örülne vajon? Mire lehet szüksége? Hogyan éreztethetem vele, hogy szeretem? Már maga a folyamat is jó érzésekkel tölti el az embert (ha el tudjuk engedni a megfelelési kényszert és jelen tudunk lenni a folyamatban). Érdemes összeállítani egy listát, kit mivel szeretnénk meglepni, és hol érhetőek el az adott ajándékok, így rengeteg időt és fölösleges kört spórolhatunk meg magunknak.

Nemet mondás


A plázákban nagy valószínűséggel elárasztanak bennünket a „kiváló ajánlatok”, sokszor olyan termékekkel, amire valljuk be: nincs szükségünk. Ugyanígy számos céges vagy egyéb „kötelező” programon kellene részt vennünk, amihez nincs kedvünk. A nemet mondás képessége gyakran rendkívül felszabadító tud lenni.

 

Tudatos jelenlét


Ez talán a legfontosabb. Az adventi időszakban is éljünk a jelenben, gondolatainkat fókuszáljuk az adott pillanatra. Hogy vagyok most? Milyen érzés itt sétálni ezen a karácsonyi vásáron? Milyen illatok vesznek körül? Milyen érzés, ahogy a hideg levegő a bőrömmel érintkezik? Hogy érzem magam itt és most az emberek között? Ha nem jól, az is rendben van. Akkor tudatosítsuk azt, mire lenne szükségünk, hogy jobb legyen, és ha lehetőségünk van rá, adjuk meg magunknak.
A karácsonyi készülődés a tudatosság segítségével a végtelen stressz forrása helyett rengeteg élmény, és öröm forrásává tud válni. Ha kapcsolódunk magunkkal, saját belső világunkkal, azzal, hogy hogyan is vagyunk valójában, adunk időt magunknak és a jelenben élünk, figyelünk magunkra és másokra, egészen meg tud változni az élmény. Éljünk a lehetőséggel.

 

További info: KESZEG ANDREA

 

Mandula Pszichológia

Mandula Pszichológia Budapest 

1025 Budapest, Mandula u. 17.

mandulapszicho@gmail.com

térkép 

Tájékoztatók